Stereo!

Holen Radio AS lå i Kongensgate. Vet ikke hvor mange timer jeg sto utafor og glodde. Eller hvor mange ganger jeg gikk inn i butikken for å se og spørre. Hyllene fulle av radioer, platespillere, høyttalere. Og ja – stereoanlegg.

Året er 1966. Jeg er konfirmant. I månedsvis har jeg regna på potensielle gaveinntekter, både i hodet og på papir.

Ville jeg få nok penger til å kjøpe stereoanlegg?

Vi hadde en platespiller kobla til den gamle radioen. Ei stund var det greit.

Men nå var det stereo som gjaldt.

Platene var begynt å komme ut med STEREO i store bokstaver på coveret. Mange hadde imidlertid fortsatt mono-platespiller, og derfor står det gjerne på coveret fra den tida: «Stereo also playable mono». Eller som det står på de tyske klassiske som fortsatt fyller vinyl-samlinga mi: «Auch im mono abspielbar».

Men nå var altså tida inne for stereo og stereoutstyr. Og ja – jeg fikk nok penger i mai til å kjøpe anlegget jeg ønska meg. Frimandag etter konfirmasjonen kunne jeg endelig besøke Holen Radio AS med penger i lomma! Snakker om å være konge…..

STEREO!
Superforsterkeren fra 1966 🙂

Husker hvordan jeg pekte ut forsterker, høyttalere og platespiller. Phillips.
Husker følelsen av å betale av egne penger. 1.400 kroner takk, mye penger den gangen.
Husker følelsen av å bære eskene ut i bilen.

Og jeg husker følelsen av å komme hjem med utstyret, med bare en tanke i hodet: Koble opp og høre på gromlyden.

Men hjemme satt forsyne meg muttern og nabokonene i etterselskap. Midt på mandag formiddag! I stua. Der stereoanlegget skulle stå – jeg hadde allerede rydda plass i familiens bokreol.

Joda – jeg måtte jo hilse på og takke for presangene. Regner med at disse naboene hadde delfinansiert eskene som sto i gangen…

Men hva gjør du når du er 14 år, har uåpna esker med drømmer om musikk og lyd og 3 STEREO LP’er liggende klar (also playable mono/auch im mono abspielbar/spelbar i mono/kan også spilles i mono), og så finner du stua full av mammas damegjester?

Da setter du opp stereoanlegget i husbankhusets nest største rom, foreldresoverommet. Nemlig!

Så der tilbragte jeg resten av mandagen.

Som musiker, og med en musikkinteressert ektefelle, har vi hatt mye bra og VESENTLIG dyrere lydutstyr siden. (Vet du forresten hva du som musiker bør gjøre, hvis du ønsker å sitte igjen med én million til slutt? Jo, begynn med to! Sies det).
Men altså – vi har hatt mye bra og mye dyrere lydutstyr siden. Utstyr som spilte fletta av det lille Phillips-anlegget fra 1966.

Men aldri har jeg hørt musikken så ubegripelig flott som denne mandagen i 1966 på soverommet til muttern og fattern.

2 kommentarer om “Stereo!

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: