Ekkokamre

Dette innlegget ble publisert kl. 15:00 den 17. mai, i henhold til publiseringsplanen for bloggen: Nytt innlegg annenhver fredag.
Antall besøkende, sammenlignet med tilsvarende tall for alle andre innlegg på bloggen, viser at dette imidlertid var et dårlig tidspunk for publisering. Det druknet nok i all annen aktivitet på sosiale medier denne dagen.
Jeg legger det derfor ut igjen. Ikke fordi det nødvendigvis er så godt skrevet, men fordi temaet er viktig for meg. Håper på flere besøk denne gangen.
Her er det:

Du vet ikke om du har en god sak før du har hørt motargumentene, sier Per Edgar Kokkvold, mangeårig generalsekretær i Norsk Presseforbund. (Aftenposten, 07.04.19.)

Et ekkokammer oppstår når jeg velger å bare få info fra dem jeg allerede er enig med. Hvilke venner har jeg på sosiale medier? Hvilke grupper følger jeg? Hvilke aviser leser jeg? Hvem velger jeg å tro på i det daglige trykket?
I dagens ekkokammerverden er motargumentene ofte fraværende.

Vi er blitt våre egne redaktører. Vi bestemmer selv hva vi vil gi oppmerksomhet, og vi velger vekk det andre, bevisst eller ubevisst. Det gjelder sosiale medier, nyhetsmedia, TV og underholdning.

I ekkokamrene snakker vi gjerne om «oss» og «dem». Vi snakker med dem vi allerede er enig med. Vi fyrer opp hverandre med bekreftelser på at vi har rett. Og vi fyrer opp hverandre med bekreftelser på at «motstanderne» er helt på jordet.

Men jeg lurer på: Når vi snakker om våre meningsmotstandere men ikke med dem – skaper vi da fiendebilder for å rettferdiggjøre våre egne meninger?

Jeg er så fascinert av tanken på at det går et skille mellom sak og person. Jeg blir glad når jeg ser at politikere eller andre, som står steilt mot hverandre i debatter og media, faktisk kan være venner og vise respekt for hverandre. Og jeg blir inderlig lei når den politiske debatten kun dreier seg om å snakke ned motstanderne.

Respekt for mennesker med andre meninger er limet i samfunnet vårt.

Det er en flott opplevelse å sette seg ned med en person som man er sterkt uenig med og prate om det som skiller. Gi hverandre rom til å forteller hva man mener og hvorfor man mener det. Gi hverandre rom til å lytte til den andre. Ikke for å bli enige, nødvendigvis. Ikke for å overtale hverandre. Men kanskje vi myker opp frontene? Kanskje begge forlater en slik samtale med noen nye tanker?

Det er forskjell på meningsmotstandere og motstandere tenker jeg. Når jeg gjør en meningsmotstander til en personlig motstander kryper jeg egentlig ned i min skyttergrav med et fiendebilde som sier at det er personen som er min fiende. Og fiender er stort sett fritt vilt som kjent.

Derfor tenker jeg at Kokkvold er inne på noe vesentlig når han sier:
«Du vet ikke om du har en god sak før du har hørt motargumentene.»

Her kan du forresten lese om Merkelapper og om det å ikke ha for sterke meninger om andre.

En kommentar om “Ekkokamre

Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Merkelapper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: