Ikke ha for sterke meninger

Det er noe med dette livet. Det skal leves forfra. Hele tiden framover. Alltid inn i noe nytt. I ett øyeblikk er vi her. I det neste kan vi være i nytt og ukjent farvann. Aldri vært der før. Aldri tenkt igjennom muligheten for at man skulle havne der. Tidligere erfaringer hjelper ikke. Ingen bruksanvisning tilgjengelig. I hvert fall ikke der og da.

Vår veg gjennom livet er forskjellig fra andres veg. La gå at vi gjør erfaringer sammen. Men selv i våre nærmeste relasjoner er vi alene når vi opplever og tolker livet. Ikke alene på den måte at vi ikke kan dele og være sammen i det som skjer. Ikke alene på den måten at vi ikke kan støtte hverandre. Men alene ved at hver av oss tolker livet ut ifra vår egen personlige bagasje. Vi kan ha like tunge ryggsekker. Men innholdet behøver ikke være likt.

Men innholdet preger oss. Vi henter det opp i møtet med nye situasjoner. I lys av tidligere erfaringer tolker vi nåtid og framtid. Jeg på min måte, du på din måte.

Innholdet i min ryggsekk preger også mine meninger om andre. Hva de gjør, hva de sier, hvordan de lever. I lys av mine erfaringer mener jeg noe om hvordan andre bør leve sine liv. Selv om de er i situasjoner jeg selv aldri har vært i.

Det behøver ikke være fordømmelse i dette. Ikke kritikk heller. Kanskje det heller sier noe om mitt behov for å organisere tilværelsen. Mitt behov for å ha kontroll. For å kunne bekrefte mine egne vurderinger og valg. Mine egne verdier. Kanskje det sier noe om min egen utrygghet?

For hvis du lever ditt liv på en måte som er fremmed for meg, utfordrer du meg. Det kan være truende, ja direkte skremmende. Det er lettest for meg å tolke deg og din situasjon ut ifra min virkelighet. Lettest å se ditt liv fra mitt ståsted. Det føles trygt for meg. Da er min verden i vater.

Men jeg gjør deg urett. For du lever ditt liv, med din bagasje. Du gjør dine valg ut ifra dine erfaringer. Eller kanskje du ikke ser noe valg akkurat nå? I den situasjonen der jeg ser deg og mener å vite hva du burde velge, hva du burde gjøre, ser du kanskje ingen valgmuligheter?

Vi snakker mye om det å bli sett. Hvor viktig det er. Men er det alltid en god opplevelse? Å bli sett, mener jeg? For hvor blir vi sett ifra? Hvor blir du sett ifra? Tolker jeg deg ut i fra mitt liv, mitt ståsted? Eller prøver jeg å se ditt liv sammen med deg, der du er. Prøver jeg å se det du ser? Våger jeg å tenke tanken at jeg, i din situasjon kanskje hadde gjort som deg?
Våger jeg å tenke tanken at jeg, i din situasjon, selv om jeg valgte å ikke gjøre som deg, i alle fall hadde forstått litt mer hvorfor du gjorde som du gjorde?

Jeg leste en gang:
«Vær forsiktig med å mene altfor mye om mennesker i livssituasjoner du aldri har vært i selv.»

Her kan du forresten lese om Merkelapper.

11 kommentarer om “Ikke ha for sterke meninger

Legg til din

 1. Hei! Når man liker noe, bør man jo si det til den det gjelder, ikke sant? Jeg virkelig liker måten du skriver på. Jeg blir jaget framover i teksten fra setning til setning. Dette er bra!
  Innholdet vitner om levd liv. Jeg gleder meg til å følge deg videre!
  Blogghilsen fra Karen-Margrethe
  http://kjaerefolk.com

  Liker

 2. Så sant,så sant Finn! Så lett vi har for å dømme andre som ikke er,eller tenker som en selv. Du er knallgod å skrive!

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Merkelapper
 4. Tilbaketråkk: Ekkokamre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

A Glass Half Full

travel and life with lee mylne

Livet i Casa Didriksen

Livet som lege, kone og mamma til fire

Ninnorskabloggen

Av Hanne-Kari (Gjestrum) Havik. Min blogg om alt mulig menneskelig rettet som det faller meg inn å skrive om eller referere til. Det jeg skriver er rettet mot mine interesser, hovedsakelig. Jeg er opptatt av menneskerettigheter, kultur, musikk, kunst, litteratur, dikt, nyheter, politikk og alt som er relatert til autisme. https://hannekarisblogg.net/

restlessjo

Roaming, at home and abroad

Danny Gregory

Inspiration for creative folks like you.

Hverdagenformeg

Min hverdag i ord og bilder

GAMMELPOP

FOR ALLE SOM LIKER 60- OG 70-TALLETS POP OG ROCK

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Kjære folk

Karen-Margrethe Erlandsrud - Hverdagsblogger med blandingsblogg

SUPERMYGG

SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Suebob's Red Stapler

On the road with Gladis

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

%d bloggere liker dette: